© The Mhakk Studio

You are being watched!

Thursday, November 5, 2009

Bila jundi pakat-pakat nak jadi pemikir....

Berserabut mungkin jadinya, kalau aktivis pakat-pakat nak jadi pemikir. Jundi pakat-pakat mahu berlagak tunjuk hebat berfikir. Maka berserabutlah jadinya halatuju sebuah organisasi. Pemikir yang ada jadi pening. Konflik terjelma. Kerja-kerja aktivis dan jundi terabai dan tergendala. Sebab itulah diperkenalkan konsep wala'. Bukan untuk disalah-guna pimpinan, bukan pula untuk disalah-tafsir pendokong. Masing-masing perlu faham.

Apabila berlaku pertembungan antara yang faham dengan yang tidak faham, berlakulah konflik. Yang tidak faham akan terus membantai. Yang faham pula tidak rela ego 'faham' mereka direntap... maka terjadilah konflik dek kerana masing-masing tidak meletakkan Islam sebagai keutamaan, sekalipun kononnya berjuang untuk Islam. Bila nak selesai? Mari kita baca anologi yang dibuat Naib Presiden Parti Islam ini - Aneroid09


Ada satu cerita rakyat zaman dahulu kala, dalam nada simbolik membawa kisah bagaimana perkakas dalam sebuah rumah saling melihat bebanan yang ditanggung olehnya, dan merasakan bahawa yang lain tidak seteruknya. Kisah bermula bilamana atap merasa dialah yang paling berat menanggung bebanan berbanding yang lain, dia terpaksa menahan hujan, panas, dia terpaksa berjemur ditengah-tengah panas, peritnya tak terkira, demikian juga bila hujan turun, dialah yang terpaksa berhadapan dengan hujan rebut ini. Perasaan kecewa dan sedih bertambah bilamana atap tengok tiang yang dirasakan lebih rehat dari dia, tak kena panas dan tak kena hujan, lalu ia merungut:

“Sedapnya jadi tiang, tak kena jemur di terik panas mentari, dan tak payah susah payah menahan hujan ribut, alangkah seronoknya kalau boleh jadi tiang”.

Mendengarkan kata-kata atap, lalu tiang menjawab:

“Kamu tak tahu betapa setiap saat aku terpaksa memikul bebanan beratnya atap, kayu alang dan kayu lain yang berat di atas bahu aku. Engkau atap, lebih senang, tak payah pikul bebanan berat macam aku,” rungut tiang.

Kata tiang terkadang aku cemburu tengok dinding, dia tak kena panas, dan tak kena pikul bebanan berat macam kita. Sedang mereka berbual, rupanya dinding mendengar, lalu menyampuk:

“Jangan kamu fikir yang panas dan berat saja. Aku lagi susah, nak kena jaga keliling rumah ni, aku kena lindung semua isi rumah, akulah benteng menutupi aib dalam rumah, akulah penyimpan rahsia mereka, tapi aku jugak kena ketuk bilamana nak tampal, nak sangkut apa-apa. Sebenarnya aku rasa yang senang, bukan aku, tapi tangga.”

Mendengar kata-kata dinding itu, tiba-tiba tangga pun mengeluh:

“Kamu jangan tengok hujan panas, bebanan saja. Tapi aku rasa aku nilah yang paling berat antara semua perkakas rumah ni. Aku terpaksa kena hujan panas, aku terpaksa pikul babanan orang pijak aku bila nak naik, bila nak turun, dan lebih malang lagi mereka pijak aku dengan kekotoran yang mereka bawa. Tapi bagi aku kalau ini yang telah ditakdirkan aku redha, biarlah aku berkhidmat semampu aku, sebelum semua kita rebah menyembah bumi semuanya.”

Pengajaran dari kisah tersebut ialah jangan kita hanya nampak susah kita, tapi tak pernah fikir susah orang lain, dan yang lebih penting jangan kita nak jadi benda lain. Kita harus jadi kita, kerana itulah amanah yang diberi kepada kita. Payahnya bilamana atap nak jadi tiang, tiang pulak nak jadi dinding dan dinding pulak nak jadi tangga.p/s: dah tiang takleh jadi dinding, dinding takleh jadi atap... jangan pulak pakat-pakat jadi tunggul... :D

No comments:

Ũ