© The Mhakk Studio

Friday, May 1, 2009

Sembang: Merayau di Kuantan

Sudah seminggu sunyi aku dari menaip. Di rumahku tiada akses internet.

Hari ini aku berada di Kuantan, Pahang,bersama family menziarahi seorang muslimah di UMP. Sebelum itu kami sekeluarga bermalam di kota Bharu dan mengikuti kuliyah Jumaat di Medan Ilmu pada keesokan paginya sebelum meneruskan perjalanan ke Kuantan.

-

Setibanya di UMP, kami membawa muslimah tersebut tawaf beberapa kali bandar Kuantan kerana mencari tempat penginapan. muslimah itu adalah adikku. :D. Tetiba saja malam ini hotel-hotel di bandar kuantan penuh dan sesak. Selalunya time kami datang ke Kuantan ini, mudah saja mendapatkan tempay menginap.

-

Macam-macam spekulasi yang kami sekeluarga timbulkan tentang mengapa Kuantan sesak malam ini. Mungkin kerana orang mahu merayakan Najib sebagai PM. Mungkin juga ini kehebatan Adnan selaku MB mentadbir. Atau ada perwakilan Pahang cadangkan pencabar jawatan Timbalan presiden PAS membuatkan Kuantan sesak malam ni... haha.. seposen pun tak laku spekulasi sesama kami. saja nak sedapkan hati setelah jam 10 malam belum jumpa tempat menginap.

-

Akhirnya jumpa juga sato kekosongan di sebuah hotel Cina di Kuantan itu. Hentam sajalah. Susah nak dapatkan hotel Islamik macam Kota Bharu. Ataupun paling koman, hotel Melayu. kan mereka selalu laungkan Ketuanan Melayu. Patutnya ada la banyak hotel melayu di negeri mereka ini. Atauinikah Satu Malaysia.... h.u.h.u.

-

Mujurlah hotel ni ada akses internet. Adikku pula gatal-gatal tangan bawa laptop. Kira baguslah, boleh jugak aku mengetuk papan kekunci ini.

-

Aku meninggalkan kampus tanpa sempat bertegur sapa dengan sahabat-sahabatku, melainkan beberapa orang yang menziarah disaat akhir. Minta maaf sebab tak sempat bermaaf-maafan. kalau terbaca entry ini, aku ambil kesempatan mohon maaf banyak-banyak. Entah jumpa lagi atau tidak seminggu dua ini. Akan tetapi mudah-mudahan kita akan bertemu jua di masa hadapan dengan penuh keredhaan ALLAH di akhirat sana.

-

Seminggu dua ini, posting aku kurang bicara pasal politik atau apa-apa isu yang relevan. Sekadar sembang-sembang biasa saja, sebab akses aku terhadap info-info berkaitan terhad, dan slow. Sorat khabar pun slow saja. Berita hairan dan utusan pun jarang-jarang baca. selalu baca online. Harakah pun slow, sebab dua kali saja seminggu. Habis la sumber berita aku. TV? Malas nak ulas pasal TV, sah-sah berat sebelah. Bukan boleh dibuat analisis sangat, sebab Tv tu agen sebaran politik pemerintah Umno/BN. Tak seimbang. Nanti warnaku bertukar biru susah pula. haha.

-

Oklah...tak larat nak merapu malam-malam begini. lain kali ada masa aku akan terus hidupkan blog yang entah apa-apa ini.

-

Wassalam.

No comments:

Ũ