© The Mhakk Studio

Saturday, February 27, 2010

Sembang : Membeli peralatan baru...

AlhamduliLLAH...
setelah lama tidak posting kerana laptop masuk icu, hari ini dapat juga Acer Timeline...
Tapi Compaq Presario tidak dilupai. Rileks compaq, apabila dikau sehat nanti, khidmatmu masih diperlukan.
ALLAH tetapkan aku memiliki Timeline, mungkin ada hikmah-Nya. Supaya pisang tidak berbuah dua kali. Ramai orang tidak mahu pisang berbuah dua kali, tetapi pekebun pisang pasti menjadi orang yang sangat suka jika pisangnya berbuah dua kali.
Ya ALLAH, jadikanlah kerja-kerja ku mudah dengan pinjaman yang Engkau kurniakan kepadaku ini. Mudah-mudahan aku dapat gunakan ia ke arah kebaikan dan manfaat kepada diri dan manusia seluruhnya. Moga-moga aku terhindar dari fitnah dunia dan segala isinya.
Ketika ini aku sedang menunggu keretapi untuk pulang ke Parit Buntar, bersama-sama Peja dan Azwadi. Perjalanan yang meletihkan sebab banyak berjalan. Kami sangat memandang rendah kepada LRT dan komuter di KL nih. Sanggup berjalan kaki. Huhu...
Ok.. masa untuk bergerak. Jumpa lagi!

Thursday, February 18, 2010

'Tipping point' Kartika menampakkan hasil

'The Tipping point: How Little Things Can Make a Big Difference' adalah sebuah buku yang ditulis oleh Malcolm Gladwell, yang diterbitkan oleh Little Brown pada tahun 2000. Beliau menghuraikan tipping point dengan maksud cetusan sesuatu momentum kecil untuk perubahan menjadi satu arus yang tidak dapat disekat.

Dengan kata lain, suatu tindakan mudah, menghasilkan satu impak yang besar. Contohnya, seorang wartawan pernah membaling kasut kepada Presiden Bush. Tindakannya mudah, tetapi telah menyebabkan seluruh dunia bagaikan menggelarnya sebagai hero, dan membaling kasut kepada pemimpin yang dibenci menjadi suatu fenomena pula. Membaling kasut bukanlah sesuatu yang besar, tetapi ia menjadi tipping point kepada fenomena membaling kasut seluruh dunia.

Peristiwa Presiden Turki meninggalkan satu forum tanda protes terhadap Presiden Israel Simon Peres juga merupakan satu tipping point. Tidak perlu Presiden Turki itu memaki, menumbuk atau mengapa-apakan Presiden Israel itu, tetapi dengan hanya meninggalkan forum yang disiar secara langsung ketika Presiden Israel itu berucap adalah meninggalkan suatu kesan yang besar.

Dalam negara kita pula, Kartika yang terkenal dengan isu sebat. Dia hanya mahu dirinya disebat disebabkan kesalahan meminum arak. Isunya tidak besar. Seorang pesalah syariah, mahu dirinya dihukum secara syariah kerana berazam tidak mahu mengulanginya. Mudah sahaja. Tetapi ia menjadi tipping point ke arah perubahan yang besar kepada sistem hukuman syariah.

Hari ini, 3 wanita akan disebat mengikut undang-undang syariah. 3 wanita itu adalah antara kumpulan pertama yang akan disebat mengikut hukum syariah. Kumpulan pertama, bermaksud, sebelum ini tiada yang pernah menjalani hukuman seperti itu. Jika ada disebat, bukanlah disebat secara syariah, logiknya. Selama lebih 50 tahun merdeka, tiada hukuman mengikut undang-undang syariah dalam sebuah negara yang dihuni majoriti umat Islam, hari ini mula menjalankan hukuman itu, disebabkan oleh tipping point yang dilakukan oleh Kartika.

Tipping point yang dicetuskan Kartika telah membuatkan orang ramai berfikir tentang cacatnya perjalanan undang-undang syariah dalam negara, membawa kepada perhatian mufti-mufti dan jabatan agama Islam dan sebagainya. Tentang 100% atau tidak hukuman syariah yang akan dilaksanakan tidaklah mahu dibincangkan di sini. Tetapi kita dapat merenung sejenak, betapa perlunya kita memikirkan bagaimana membuat perubahan besar dengan menggunakan tipping point disamping kita merancang strategi-strategi lain dalam perjuangan menegakkan agama ALLAH.

WaLLAHU a'lam

Friday, February 12, 2010

Artikel Raya Cina: Gong XI Fa Cai...

14 February 2010, masyarakat Cina akan menyambut Tahun Baru Cina, dengan gelaran tahun Harimau Emas (Golden Tiger).

Ada tiga cara menamakan Tahun Baru Cina

  1. By the Chinese Lunar calendar.
    The Chinese Lunar Calendar names each of the twelve years after an animal - the rat, ox, tiger, hare, dragon, snake, horse, ram, monkey, rooster, dog , and boar. Legend has it that the Lord Buddha summoned all the animals to come to him before he departed from earth. Only twelve came to bid him farewell and as a reward he named a year after each one in the order they arrived. The Chinese believe the animal ruling the year in which a person is born has a profound influence on personality, saying: "This is the animal that hides in your heart".

    2010 adalah tahun Harimau (Golden Tiger).
  2. By its former lunisolar name.
    Each year is given a name using a system which is at least 2,000 years old. Two series, one with ten Celestial stems (shi tiangan) and one with twelve Terrestrial branches (shier dizhi). Each year is assigned a character from each list, in order. Using this system in 60 years (60 is the least common multiple of 10 and 12), the Name of the Year will be repeated and recycled back to the beginning of both lists.

    2010 adalah tahun Geng Yin (Geng and hourly branch: Yin) and is the 27th year in the current 60-year cycle.
  3. By its Chinese year.
    2010/2011 adalah tahun 4708 dalam kalendar Cina
    .

Tahun Baru Cina, dalam Bahasa Cina disebut sebagai "xin nian", selalu jatuh pada tarikh yang menandakan awal Musim Bunga dan juga disebut "Festival Musim Bunga". "xin" bermaksud "baru" dan "nian" bermaksud "tahun". Tarikh yang sebenarnya Tahun Baru China adalah bulan baru kedua selepas soltis* musim sejuk.

Tahun 2010 (4,708 pada tahun kalendar Cina - Geng Yin) Tahun Baru Cina jatuh pada 14 Februari 2010. Perayaan bermula pada malam bulan baru dan berakhir 15 hari kemudian dengan perayaan bulan purnama (moon light festival).

Setiap kali sambutan Tahun Baru Cina, kita sering mendengar dan membaca perkataan Gong Xi Fa Cai. Gong Xi Fa Cai adalah ucapan yang bermaksud "Saya harap kamu akan berjaya, hidup senang (prosperous)"**

**The literal translation of “Gong Xi” is “to wish” and “Fa Cai” means “to prosper”.
So “Gong Xi Fa Cai” means “I wish that you will be prosperous”.

Perayaan Tahun Baru Cina disambut oleh hampir semua masyarakat Cina seluruh dunia. Sebagai bangsa yang sudah lama membentuk tamadun, bangsa Cina dianggap sebuah bangsa yang hebat, terutama pada zaman pemerintahan Dinasti Ming. Ming bermaksud gilang-gemilang atau terang benderang (al-munawwarah), dinamakan sempena mencontohi Madinah al-Munawwarah yang diasakan Nabi Muhammad.

Orang-orang Cina telah lama mengenal Islam, iaitu di zaman Dinasti Tang. Islam telah wujud di China itu sejak Dinasti Tang apabila seorang sahabat Nabi Muhammad, Sa`ad ibn Abi Waqqas, telah diutuskan sebagai seorang perwakilan rasmi kepada Maharaja Gaozong pada 650 M. Maharaja itu menyamakan antara antara agama Islam dengan ajaran Confucius dan memerintah pembinaan masjid pertama di China (wikipedia).

Sejarah keIslaman Dinasti Ming ini amat jarang sekali disentuh oleh para orientalis yang mengkajinya mahupun dalam kalangan sejarawan-sejarawan China yang bukan Islam.

Misalnya dalam buku 'The Cambridge History of China' tidak ada langsung menyebut peranan orang Islam dalam menegakkan kerajaan itu, bahkan peristiwa kebangkitan kumpulan Islam seperti Kebangkitan Serban Merah hanya dikaitkan dengan pengikut agama Buddha sahaja.

Dalam bukunya 'Sejarah Islam di China, Jing Chee Tang telah memberikan beberapa alasan yang jelas menunjukkan bahawa Chu Yuan Chang, pengasas kerajaan Ming itu ialah seorang Islam. Ibrahim T.Y.Ma juga telah membuktikan perkara yang sama.

Yusuf Chang dalam sebuah artikelnya menyatakan bahawa Chu Yuan Chang (baginda menggunakan gelaran Maharaja Hung Wu) seorang Islam dari keturunan Semu (semitik) yang telah datang ke China dalam zaman Yuan. Seorang lagi sejarawan China seperti Muhammad Pai Shou Yi juga menyatakan bahawa selain Chu Yuan Chang, permaisurinya iaitu Ratu Ma Hou jelas beragama Islam kerana baginda berasal daripada keluarga Ma di An Hui.

Dikisahkan juga setelah menawan Nanking, Chu Yuan Chang telah mendirikan sebuah masjid jami'. Masjid ini dinamakan Masjid Chin Juieh yang bermaksud 'Pencerahan Murni'. Bahkan baginda sendiri telah menulis sebuah sajak untuk diabadikan pada dinding masjid yang dibinanya itu. (Ibrahim T.Y.Ma, 1979:126)

Ibrahim Tien Ying Ma, bekas mufti Peking (Beijing) dan salah seorang pegawai Republik China sebelum China jatuh ke tangan Komunis pada tahun 1949, telah menyatakan bahawa Dinasti Ming itu memang sebuah kerajaan Islam.

Beliau menjelaskan bahawa 'Ming' bermaksud 'gilang-gemilang atau terang-benderang'. Perkara ini mengingatkan kita kepada tindakan Rasulullah Saw ketika mula-mula sampai ke Yathrib pada tahun 622M. Baginda telah menukarkan nama kota itu kepada Madinah al-Munawarah atau 'Kota yang gilang-gemilang dan bercahaya'. Perkara ini bukanlah satu kebetulan. Ia memang disengajakan kerana pengasas kerajaan Ming adalah seorang Islam (1979:134).

Petikan daripada http://sejarah2u.blogspot.com/

Sumber:
1) Ma, Ibrahim T.Y., Perkembangan Islam di Tiongkok, Bulan Bintang, Jakarta, 1979
2) Chang, Yusuf, 'The Ming Empire: Patron of Islam in China and Southeast and West Asia', dlm. JMBRAS, Jilid 61, Bahagian 2, 1988.
3) Mote, F.W., Twitchett, D., (ed), The Cambridge History of China, Jilid 7, Cambridge University Press, Cambridge, 1988.


Okeh... takat tu la dulu...

GONG XI FA CAI

Tuesday, February 9, 2010

Kini Zambry bukan lagi MB haram...


Mahkamah Persekutuan dah sebulat suara. Akhirnya Zambry menang kes. Nizar 'kalah'. Kini Zambry bukan lagi MB Haram. Zambry sudah menjadi MB Mahkamah yang Halalan Thoyyiba. Halal lagi baik. Jadi, kepada Parti Islam Perak, dan Dato Nizar, bersabarlah dan terimalah keputusan mahkamah. Mereka mencatur, ALLAH juga mencatur. Sesungguhnya ALLAH sebaik-baik membuat percaturan.

-

Kalah kes mahkamah, bukan bermakna checkmate. Strategi dan gerak kerja Parti Islam mesti diperhebat sebelum PRU-13. Jangan leka dengan retorik dan spekulasi yang tak habis-habis pada masa yang sama gerak-kerja yang penting diabaikan. Bukan menafikan usaha yang ada, tetapi sama-sama beringat.

-

Sesiapa yang anggap krisis ini sudah berakhir, dia akan tenggelam. Mari berpandangan bahawa, krisis politik Perak belum berakhir. Teruskan bekerja.!

Monday, February 8, 2010

Sembang: Cerita lagi (kisah Rosmah)

Cerita 13
Fatimah berjalan melalui ruang legar terminal bas bersama temannya, Haspah. Kedua-duanya mahu menaiki bas ke Kuala Lumpur. Jam menunjukkan pukul 9.30 pagi. Bas sudah bersiap sedia untuk bergerak. Pembantu driver melaung-laung memanggil penumpang yang belum menaiki bas. Fatimah dan Haspah bergegas menuju ke arah bas.
-
Baru sahaja hendak melintasi longkang besar kerana mahu cepat, Fatimah dan Haspah ternampak seorang gadis terjatuh ke dalam longkang besar tersebut. Anehnya tiada siapa yang tahu dan nampak bagaimana gadis itu terjatuh. Gadis itu tidak pula menjerit-jerit, sekadar mengherotkan wajahnya menahan sakit.
-
"Eh, itu kan Rosmah*?" Haspah perasan akan gadis malang itu.
-
"Rosmah?" Fatimah dan Haspah bergegas mendapatkan Rosmah.
-
"Padan muka dia..." Haspah mengherdik, geram.
-
Siapa tidak kenal Rosmah. Pelajar kolej yang selalu membuli junior-juniornya, dengan cara tersendiri. Fatimah dan Haspah pernah menjadi mangsa bulinya.
-
"Biarkan dia, Fatimah. Bas kita dah nak gerak tu..."
-
Fatimah melihat keadaan Rosmah. Timbul perasaan kasihan kepadanya. Rosmah bagaikan malu untuk melihat Fatimah dan Haspah.
-
"Kau pergilah dulu... aku mahu selamatkan dia"
-
"kenapa? bukan ke dia ni selalu buli ...." Haspah tidak berpuas hati.
-
"Haspah... memang benar, selama ini kita benci kepada sikapnya, tetapi hari ini, ALLAH telah campakkan perasaan belas kasihanku kepadanya... tentu ada hikmahnya."
-
=============================================
-
Sejak peristiwa itu, Rosmah menjadi rakan karib Fatimah dan Haspah.
-
=============================================
-
*bukan Rosmah Mansur.
p/s: cerita ini dimodify dr kisah betul. pengajaran? sendiri mau pikir...

Wednesday, February 3, 2010

Sabar itu indah, konspirasi akan terdedah pada akhirnya

Nabi Yusuf a.s pernah menjadi mangsa konspirasi abang-abangnya. Pernah jua menjadi mangsa fitnah oleh seorang wanita, sehingga baginda dipenjara. Kesabaran Nabi Yusuf a.s serta kebergantungan kepada ALLAH, satu demi satu konspirasi terbongkar.
-

Wanita yang dipanggil Zulaikha, akhirnya mengakui kesilapan. Abang-abang baginda akhirnya tunduk dan memohon maaf dari baginda Yusuf a.s.

-

Selama 40 tahun konspirasi yang memangsakan Yusuf a.s dek kerana iri hati, dan hasad adik beradiknya, selama bertahun-tahun dipenjara dek kerana kejahatan seorang wanita, Nabi Yusuf bersabar.

-

Selama lebih kurang 40 tahun Nabi Yusuf bersabar, akhirnya konspirasi terbongkar. Para konspirator tunduk, dan tersipu-sipu. Sesungguhnya sabar itu indah.

-

Kes liwat DSAI siri 2,

-

Kes lalu yang menyebabkan DSAI terperuk dalam penjara, kini cuba diulang tayang. Seorang wanita bernama Sefol (bukan nama sebenar) tak semena-mena menuduh dia diliwat. Ah, teori konspirasi berkumandang lagi. Asakan pihak tertentu supaya manusia percaya DSAI adalah peliwat berlegar diruang udara dan naskhah cetak. Ada yang sudah goyang akal fikirannya, 'agaknya mungkin DSAI ni benar-benar liwat'.

-

Para konspirator seperti biasa, bertindak menipulasi undang-undang dan prosedur. Mahu juga dipusing sampai DSAI masuk tidur juga dalam lokap. Hai... cubalah encik-encik konspirator mengkaji, pakaian DSAI koyak didepan atau pakaian Sefol koyak dibelakang?

-

Malas merapu panjang, tunggu dan lihat, jika DSAI benar, maka para konspirator ini kelak akan tunduk dan tersipu-sipu di kala DSAI berada dipuncak (dengan izin ALLAH). Kita rakyat mahu juga tengok wajah konspirator ketika itu. Bersabarlah. Sesungguhnya sabar itu indah....

Ũ