© The Mhakk Studio

Thursday, August 19, 2010

Dinar Kelantan - langkah awal melawan sistem kapitalis

Heboh mengenai Dinar Kelantan yang dilancarkan oleh Kerajaan Negeri Kelantan. Ada yang sangat sokong. Ada pula yang berdiam diri. Tidak ketinggalan pula suara-suara yang cuba memperlekeh. Terdapat juga suara-suara yang mahu dikaji mengikut peruntukan undang-undang dan Bank Negara Malaysia.

Semua orang tahu nilai emas. Dari orang purbakala, hingga orang-orang modenkala, semua pasti memandang tinggi nilai emas. Harga emas yang stabil menjadikan kuasa-kuasa hebat ekonomi suatu ketika dahulu menggunakan emas sebagai matawang dan bahan tukaran barang.

Alkisahnya, selepas pelancaran Dinar Kelantan, timbul suara-suara memperlekeh dan tidak bersetuju dan mahu membawa kepada klarifikasi undang-undang. Katanya, kerajaan negeri tiada hak untuk mengeluarkan matawang sendiri. Namun dijawab balas, Dinar Kelantan bukanlah matawang jika diikut nas-nas qat'ie perlembagaan Malaysia. Dari segi syariah, ya, ia adalah matawang.

Kenapa ada pihak tidak suka dengan pelancaran Dinar Kelantan ini? Adakah ada pihak yang cemburu dengan perkembangan ini? Walhal idea ini pernah juga dicetus oleh Tun Dr Mahathir mengenai manfaat penggunaan dinar emas. Bukankah selalunya idea-idea negarawan ini dipandang tinggi oleh kerajaan pusat? Apakah jika idea yang hebat dr Dr Mahathir, jika dilaksanakan oleh kerajaan negeri Kelantan (atau negeri-negeri Pakatan Rakyat), ia mesti dicemuh dan disindir, serta perlu digagalkan?

Ekonomi dunia dikuasai oleh sistem kapitalis. Sistem kapitalis pula berada diambang kemerosotan. Negara-negara kapitalis sudah cacing kepanasan. Apakah kita negara umat Islam masih mahu bergantung dengan sistem yang sudah mahu runtuh?

Bercakap mengenai dinar emas sebagai matawang dalam negara kita, bukanlah perlu dipandang sebagai gimik politik parti tertentu. Kita perlu memandangnya sebagai suatu gerakan melawan sistem ekonomi kapitalis yang sudah sebati dalam sistem ekonomi umat manusia. Kita sedang melawan sistem gergasi kapitalis. Bukan melawan ekonomi Umno. Bukan melawan ekonomi Kerajaan Pusat. Kita bukan melawan Bank Negara. Diharapkan Umno yang menjadi tunjang kerajaan Malaysia waktu ini akan membuang segala sentimen politik sempit yang akan merugikan negara.

Cuba lihat kenyataan Dr Awang Adek ini:

"Sebaliknya beliau mengingatkan mereka yang membeli wang emas itu terdedah kepada risiko kerugian besar kerana harga emas sentiasa turun naik mengikut harga pasaran tempatan dan antarabangsa."

"Menurut laporan Bernama, Awang Adek menasihatkan rakyat Kelantan yang mempunyai lebihan wang menyimpannya di bank-bank yang nilainya lebih terjamin dan tidak pernah diturunkan malah akan mendapat banyak faedah."

Faedah atau riba?

Lihat pula idea Tun Dr Mahathir yang dipaparkan dalam blognya Che Det:

DINAR EMAS- PANDANGAN TUN DR MAHATHIR MOHAMMAD

1. Ramai juga yang bertanya berkenaan Dinar Emas termasuk juga BBC yang mengadakan wawancara dengan saya baru-baru ini.

2. Apa yang sudah jadi kenyataan yang tidak lagi dapat dinafi oleh negara-negara di dunia ialah sistem kewangan yang ada sekarang sudah gagal untuk diguna dalam ekonomi dan dagangan baik dalam negeri atau antarabangsa.

3. Keputusan Bretton-Woods selepas Perang Dunia Kedua ialah semua matawang negara di dunia ditentukan nilainya mengikut nilai tukaran dengan matawang Amerika Syarikat.

4. Tetapi di tentukan juga yang nilai Dolar Amerika ialah sebanyak 35 Dollar untuk satu ouns emas. Ini bermakna secara tidak langsung semua matawang dinilai mengikut sekian banyak emas.

5. Di masa itu semua matawang adalah kukuh. Tetapi Britain, pada tahun 1966 telah turunkan nilai Pound British. Malaysia telah rugi banyak kerana simpanan (reserve) kita adalah dalam matawang Pound. Pada satu masa Pound yang bernilai Ringgit Malaysia 8.30 telah turun kepada Ringgit Malaysia 3.60.

6. Kemudian Presiden Richard Nixon membuat keputusan bahawa Dollar Amerika tidak lagi terikat dengan emas. Amerika telah tolak apa yang dipanggil sebagai "Gold Standard". Amerika juga memutuskan bahawa pasaran akan tentukan nilai Dolar Amerika.

7. Tetapi negara-negara lain masih percaya akan kekuatan ekonomi Amerika dan meneruskan ikatan nilai matawang mereka dengan Dollar.

8. Satu lagi keputusan dunia antarabangsa ialah nilai dagangan antarabangsa ditentukan dengan nilai Dollar Amerika dan bayaran juga dibuat dengan Dollar Amerika. Ini menyebabkan permintaan bagi Dollar Amerika menjadi kuat dan sekali gus menjamin nilai Dollar Amerika tidak jatuh walaupun tidak lagi diukur dengan sekian banyak emas.

9. Pada satu masa dahulu bank besar dibenarkan mencetak dan mengeluarkan "Bank Notes" sebagai wang yang sah dipergunakan. Kemudian pemerintah mengambil alih pengeluaran matawang.

10. Bank mengeluarkan pinjaman daripada modal dan deposit oleh pelanggan. Kadang-kadang jumlah pinjaman melebihi wang yang ada dalam bank. Tetapi ini dihadkan. Walaupun demikian pinjaman yang dikeluarkan kerap kali jauh lebih banyak dari had yang ditentukan.

11. Apabila pendeposit mengeluarkan simpanan mereka beramai-ramai maka bank tidak mampu untuk membayar balik kepada pendeposit kerana semua wang telah diberi pinjam bahkan lebih daripada itu. Dalam keadaan ini bank mesti di selamatkan (bail-out) oleh Kerajaan.

12. Melihat bahawa bank boleh mengeluarkan pinjaman hampir tanpa had (unlimited) maka penyangak pun merancang untuk guna duit bank yang tidak terhad ini untuk meraih keuntungan atas angin. Maka berlakulah dagangan matawang, pinjaman kepada peminjam yang keupayaan membayar tidak terjamin, penjualan pinjaman yang dikeluarkan oleh bank kepada syarikat insurans dan syarikat gadaian (mortgage company) dan lain-lain. Jumlah semua transaksi ini amat besar, bernilai berbilion dolar. Apabila ramai peminjam tidak dapat bayar hutang atau servis hutang, maka mereka yang membeli pinjaman bank dapati mereka akan rugi berbilion dolar.

13. Dan banyak lagilah penyalahgunaan sistem bank Barat yang dilakukan. Demikian Amerika dengan kekayaannya yang besar sekalipun tidak dapat menampung berbilion dolar kerugian oleh bank, syarikat, insuran, syarikat mortgage, hedge funds, merchant dan investment bank dan lain-lain.

14. Sesungguhnya sistem bank dan matawang Barat sudah gagal. Dunia harus kaji untuk menggantinya dengan sistem lain termasuk perbankan Islam dan dagangan dengan matawang khusus seperti Dinar Emas.

15. Tidak seperti duit kertas emas tetap mempunyai nilai dimana-mana dalam dunia. Dinar Emas dicadang hanya untuk menyelesaikan bayaran dagangan antarabangsa.

16. Apakah ada cukup emas dalam dunia untuk dijadikan wang antrabangsa? Sudah tentu tidak.

17. Tetapi kita tidak perlu bayar dengan dinar emas sepenuhnya. Memadai jika kita bayar cuma lebihan antara import-eksport antara dua buah negara.

18. Jika sebuah negara mengeksport 100 juta Dinar kepada sebuah negara lain dan negara itu pula mengeksport kepada negara pertama barangan atau khidmat yang bernilai 110 juta Dinar, maka bayaran yang harus dibuat oleh Bank Negara negara yang pertama hanyalah 10 juta Dinar emas. Jika tidak ada Dinar Emas yang mencukupi maka bayaran boleh dibuat kemudian dengan eksport bernilai 10 juta Dinar.

19. Kita bukan sahaja boleh ada dagangan antara dua buah negara tetapi antara beberapa buah negara. Sebenarnya bank-bank mengguna cara ini untuk menyelesaikan bayaran cheque kepada beberapa bank yang telah terima dan mengeluarkan bayaran berasas kepada cheque lain-lain bank.

20. Sudah tentu akan ada banyak masalah pada permulaan. Tetapi pakar-pakar boleh cari jalan untuk selesaikan atau atasi kelemahan sistem Dinar Emas ini.

21. Bank Negara Malaysia pernah runding dengan sebuah negara lain dan penggunaan Dinar Emas memang boleh dilaksanakan. Tetapi entah kenapa Bank Negara Malaysia tidak dapat menjayakan sistem ini.

Nampaknya Tun pun hairan dengan Bank Negara kita...


WaLLAHU a'lam

No comments:

Ũ