© The Mhakk Studio

Saturday, March 21, 2009

Webmaster Short Course 2009 : Tahniah!

Tahniah PMIUSMKKj kerana berjaya menganjurkan program Webmaster Short Course (WSC 09). Program ini memberi suatu ilmu yang berguna kepada para peserta, iaitu ilmu membuat web menggunakan perisian CMS Joomla!

Kuliyah dan tunjuk ajar disampaikan oleh Ustaz Azwadi bin Sulaiman, pemegang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Bahan) yang kini menyambung pengajiannya ke peringkat Sarjana di Pusat pengajian yang sama, Bahan dan Sumber Mineral.

Letih buat ayat formal... Program ini dihadiri oleh hampir 40 peserta dari pelbagai negeri dan pusat pengajian. Ustaz Azwadi menyampaikan kuliyah dan tunjuk ajarnya bermula dari mendapatkan web hosting, web setting, CMS installation (Joomla!) dan sedikit cara mengendalikan perisian CMS Joomla! tersebut.

Kursus setengah hari itu diadakan di perpustakaan USM KKj yang serba canggih. Kursus ini sangat berguna kepada para peserta yang rata-ratanya adalah pelajar kejuruteraan di USM. Jadi memang bagus lah. Malah kepakaran Ustaz Azwadi dalam bidang ini tidak pupus tanpa diwariskan setelah beliau tamat pengajian master di sini.

Gaya seorang sifu

Peserta ini tekun sekali mendalami ilmu web

Program berjalan lancar walaupun beberapa orang yang tidak diundang turut masuk mengkucar-kacirkan beberapa peserta dengan ajaran-ajaran songsang, kurang selari dengan apa yang ustaz Azwadi ajarkan. Minta maaf...

Salah seorang mangsanya adalah Malik...

Untuk koleksi gambar, sila ke © The Mhakk Studio

6 comments:

~ eDda ~ said...

huhu dah abis. nak blaja jgak tp org kate dah penuh. bile nk wat siri 2... ade ke siri 2 ?

Anonymous said...

nak join jugak..nanti ada siri 2 bagi tau aku erk.. 0134220094

Anonymous said...

ye penganjur...buat la siri 2...nk join la,ari tu saya x dpt join
lamo x dgq demo ngja...
demo pun da x lame da,ehem3....(nasi minyak tuh)
:)

Anonymous said...

yela be,cpt la bg kad,kawe x saba nk makan nasik free

mujahid4869 said...
This comment has been removed by the author.
aneroid09 said...

apa la fariz... kantoi la demo tu anynomous, hehe... xde keje duk berbual sorang2 kat ruang komen ni.

Ũ