© The Mhakk Studio

Tuesday, April 6, 2010

Sembang: Cerita Biru dan Hijau

Lama tak merapu kat blog ni...

al-maklumlah, macam-macam komitmen kebelakangan ini...
Kerja-kerja di makmal fizikal dan review paper ni pun dah buat sel-sel kepala otak bangun dari tidor... donia...donia...

Hari ni takda isu penting yang nak digoreng. Bukan takda isu, tapi takda idea nak ulas... agaknya akibat asyik duk baca pasal carbon nanotube kot... Cuma nak sembang merapu sikit dalam entry kali ni.

Pagi-pagi lagi aku masuk bengkel school bahan, ambik sampel yang dicalcine semalaman. Kemudian ku timbang dan masukkan dalam plastik. Sebelum tu sudah 3 sampel yang dah dicalcine.

Sementara menunggu laptop on, aku membelek-belek setiap sampel berbentuk serbuk itu. Hmm... 3 sampel berwarna sama. satu sampel sahaja agak berbeza warnanya. Satu hijau kekuning-kuningan. Satu lagi biru keputin-putihan. Lalu aku terfikir, aishh... betul ka itu sebutan warna bagi sample-sample tu? Yellowish green? Blueish white? Teal blue? Green-green yellow?

Haa sudah... takkan nak bubuh nama-nama pelik tu dalam thesis nanti. Kalau kata green, nanti disalah faham green macam daun kayu pulak, walhal warna sample itu tidak begitu. Yellowish gree pun macam tak sesuai. Kalau biru pula, nanti orang pikir biru macam bendera dacing. Biru muda? nanti orang kata biru bendera PKR pulak. Bukan begitu warnanya...

Laptop sudah pun ready. Maka aku mendapat idea, guna wikipedia, cari info nama warna sampel-sampel. Cari punya cari , klik sana-sini akhirnya sampai ke sini juga...:

Green in Islam

.... Green is considered the traditional color of Islam. This is for several reasons. In the Quran, sura Al-Insan, believers in God in Paradise wear fine green silk. Also, Al-Khidr (“The Green One”), is a Qur’anic figure who met and traveled with Moses. The flag of Hamas, as well as the flag of Iran, is green, symbolizing their Islamist ideology.... baca lagi...

kemudian klik lagi satu link...:

Blue in Judaism

....In the Torah, the Israelites were commanded to put fringes, tzitzit, on the corners of their garments, and to weave within these fringes a “twisted thread of blue (tekhelet).”[2] The oral law requires that this blue thread be made from a dye extracted from a sea creature known as the hilazon. Maimonides claimed that this blue was the color of “the clear noonday sky”; Rashi, the color of the evening sky.... baca lagi...

Wahh... ke situ pulak warna sample aku.

Terfikir pulak, ada orang suka warna hijau, ada juga orang suka warna biru. Tak jadi masalah. warna-warna tu semua adalah ciptaan ALLAH, untuk kita hayati dan akhirnya membawa kepada mengakui kehebatan ALLAH.

Tapi, apabila sesuatu warna itu menjadi simbol kepada seseuatu organisasi besar, pasti adan makna tersirat disebalik kenapa warna itu dipilih. Kenapa hijau itu disinonimkan dengan Islam? Ya, banyak perkara yang kita tahu mengenai firman-firman ALLAH dalam al-Quran mengenai kaitan dengan warna hijau.

Biru? Menurut wikipedia, biru adalah warna kegemaran dan simbol kepada Judaism, Yahudi dan Israel. Lihatlah warna biru pada bendera Israel. Mesti tiada hijau. habya biru dan putih. Lihat warna bendera Amerika, pasti ada biru, tiada hijau. Perkaitan antara Amerika dan Israel, siapa mahu sangkal? Bendera Britain, merah dan biru. Siapa dapat katakan Britain tiada hubungan dengan Israel?

Lihat pula filem-filem Hollywood. Kebanyakannya kebiruan, terutama filem-filem hasil karya James Cameroon, pengarah filem genius anak didik Freemason-Illuminati, yang tugasnya menyerang minda umat manusia melalui filem-filem office of the box. terbaru Avatar. kenapa imaginasi yang diterapkan kepada penonton bahawa makhluk seperti kera berwarna biru itu adalah hero, bukan 'spesies' manusia? Kenapa biru?


...Speaking of blue, one of the primary colors of the Order of the Eastern Star is the color blue and this color is literally painted all over Avatar. The color represents the first three degrees of Freemasonry, known as the blue degrees and also signifies the ruling bloodline. This color is clearly seen throughout Cameron’s work, whether as a writer, director or producer..... baca sini (Avatar: Second Mega Plot)

.... The symbolism around the All-Seeing Eye, Pentagram, and the color Blue are obviously a reference to Sirius. As Above, So Below. According to Wikipedia, Sirius has an apparent magnitude of 1.46 and is considered as the brightest star in the night sky, nearly twice as second brightest star, Canopus, and can be seen from nearly every inhabited region of the Earth’s surface, and is described by several researchers as “sea blue.” with several traditions describing it as the blue star. The Pentagram is often interpreted as a cross in many cultures, such as Greece, Rome and Babylon; similar to how the cross is revered in the Christian faith. This cross is also found within the Order of the Eastern Star symbol as well as the pentagon, and crown symbols. Could this be the message? Baca di sini kalau rajin....

Haa... macam tu kaa relation warna biru dengan Israel, Freemason dan Illuminati? Tu sikit saja baru.

Hmm... Facebook pon biru... apa maknanya?

Dan... bendera negara kita yang kita kata negara Islam, apa pasal takda warna hijau? Akibat dijajah kaa? Eh.. Pakistan, Afghanistan, Libya, dll ... pun pernah dijajah, tapi benderanya ada juga sikit warna hijau.

Menurut pendedahan Dato Seri Anwar, APCO ada campurtangan dalam agenda 1Malaysia. Israel juga pernah pakai 1Israel. Parti apa yang pakai warna biru? Ada kaitan ke?

Ops... jauh pulak perginya. Warna sampel pun tak boleh nak tentukan, merepek pulak. Setakat tu saja merapu pagi-pagi ni. Saja nak release stress-strain sikit. Jangan ambil hati laa yer... Kalau ada baju biru, jangan bakar pulak. Entry ini hanya sembang-sembang sahaja. Guna akal yang waras dalam setiap tindakan, berpandukan petunjuk yang benar, insyaALLAH, kita akan berada dipihak yang benar.

WaLLAHU a'lam...


7 comments:

wak kabau said...

woii tak sedo diri. ekau punyo blog pon biru. ada apapa ko ekau dgn israel? apco taja ke? apco tu fitnah anuar brahim jo. ekau sambung fitnah tu buek apo. nambah dosa jo.

Anonymous said...

good post of carbon nanotube, synthesis guna CVD method?

muazrazzie said...

alamak moto warna biru, beg labtop yang baru pun warna biru jersi pun warna biru

rupanya terkena kesan pengaruh biru dalam hidup nie.

hmmm...x per Insya'Allah warna tu ciptaan Allah.

banyak hikmah disebalik warna biru yang boleh kita guna untuk mendekatkan diri pada Allah

Mudah2han Insya'Allah.

nomshi said...

be gentleman dalam berbicara..
jgn mudah melatah. i like blue. but i like green most. jgn marah wak. =)
hakikatnya, iluminiti sbnrnye dah memang melebar luaskn pengaruh dan cuba meresapkan minda umat muhammad ni dgn pelbagai cara.. sekalipun warna juga.
kadang2, secara kebetulan saja warna tu nak serupa dengan warna sep2 iluminiti, Israel..sep2 ye. tp, ingt bhwa tiap 1 xlh blaku scra kbtuln, tp smua dlm prncngn.. boleh jadi peresapan ia mlalui warna..stratergi agaknya? bukankh Allah kata, mereka merancang (tipu daya), Allah juga merancang?
jd, termasuk dalam mrancang tipudaya ini adalah stratergis warna. sejauh mne strategis warna memainkan peranan, sy xtahu secara jelas.. atau ada sesiapa tlg jelaskn?

the_3rd said...

BiGbRo,
apa cerita pulak kalau nak sembang hijau dan putih?

Aneroid said...

@ wak kabau

ops..wak. blog ni xda kena mengena dgn israel. biru? hehe... mula2 create blog, mana la nak tgk sangat colour. main hentam jo...

@ anonymous

ha? ini macam punya merapu pun good post kaa? hehe. guna CVD agaknya. methane decompose.

@ muazrazzie

aozora... walau itu langit biru...
xda masalah...kerana ALLAH tidak bias kepada Israel...

@ nomshi

ALLAH itu sangat hebat dalam pewarnaan alam semesta. Setiap warna pada ciptaan-Nya kita lihat sangat bersesuaian. ALLAH is artistry in Colour... Biru = Israel?, not mean kita perlu benci biru, tetapi kita akan lebih waspada dengan simbolik perancangan mereka.

@ the_3rd

hijau putih ok laa... xda masalah. cuma kita kena tingkatkan usaha meninglkatkan kefahaman umat.la ni mode hijau kuing dulu... heheh

Miss jane said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,正妹牆,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站

Ũ